Bez destylatorów proces destylacji jest niemożliwy do osiągnięcia. Dzięki nim możemy otrzymać bardzo dobrej jakości alkohol wysokoprocentowy jak np. bimber. Destylatory można znaleźć w wielu sklepach specjalistycznych lub zakupić go w częściach i samemu zbudować.
Destylacja jest sposobem, za pomocą której rozdzielana jest mieszanina ciekłych związków chemicznych, za sprawą odparowania a później skroplenia poszczególnych składników mieszaniny. Destylacja może być wykorzystana do rozdzielenia związków, tylko w przypadku, gdy posiadają one różne prężności pary. Proces ten stosowany jest do izolowania albo oczyszczenia składników mieszaniny.
Destylatory składają się z kilku podstawowych części. Głównymi elementami destylatora są kolba destylacyjna oraz kolumna rektyfikacyjna, chłodnica i termometr. Kolba destylacyjna w destylatorze jest naczyniem, w którym znajduje się mieszanina związków chemicznych, które mają być rozdzielone. Pod wpływem temperatury para związku unosi się do góry, przechodząc przez kolumnę rektyfikacyjną, a następnie ochładza się w chłodnicy i ulega skropleniu, opuszczając destylator. Krople rozdzielonego związku chemicznego nazywane są destylatem.
Otrzymany destylat może zostać również oczyszczony za pomocą kolumny filtracyjnej, w której mogą znajdować się wypełnienie pryzmatyczne lub węgiel aktywny, dzięki któremu otrzymuje się oczyszczony destylat.